Systems engineering in de infrastructuur sector
Systems engineering in de infrastructuur sector, het lijkt inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Werken met klanteisen, systeem eisen, verificatie en validatie. Voor het dynamisch deel komen systeemarchitectuur en model based SE (MBSE) steeds meer in zicht.
Waarom moesten we SE ook alweer toepassen? Op het INCOSE symposium van 2022 is een paper* gepubliceerd met empirisch bewijs dat SE in grote infrastructuurprojecten een significante bijdrage levert aan een betere kost ratio, oftewel de verhouding tussen verwachte en werkelijke kosten. Op basis van gegevens over 70 projecten met civiele werken van diverse groottes blijkt dat er een duidelijke correlatie is tussen de investering in tijd en geld voor systems engineering en verlaagde afwijking van verwachte kosten. Voor projecten met zulke grote risico’s willen we het dus heel graag in één keer goed doen, ook voor onze omgeving, moeten we eerst goed na te denken om daarna gericht te werk te kunnen gaan.
De vraag rijst dan al snel of we in Nederland al optimaal bezig zijn. Vaak wordt systems engineering toch ervaren als een verplicht nummer en administratief proces of uitsluitend als een contractueel instrument. Er is in de sector nog voldoende te winnen als we de mindset kunnen veranderen en aan kunnen tonen dat ook civiele projecten nog veel gestructureerder aangevlogen kunnen worden. Om te laten zien hoe de sector nog stappen vooruit kan zetten, werkt How2SE bij Lantis voor de Rechteroever van Antwerpen hard aan de implementatie van een integraal werkend systeem en het ontwikkelproces dat dit ondersteund.

