Nieuwe Sluis Terneuzen
Opdrachtgever: Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie
Periode: 2012 tot eind 2017
Achtergrond
Nederland en Vlaanderen bouwen samen aan de Nieuwe Sluis Terneuzen. Een ambitieus project om het kanaal Gent-Terneuzen toegankelijk te maken voor grote zeevaart en de capaciteit voor de binnenvaart te vergroten. De realisatie gaat gepaard met grote uitdagingen op het gebied van techniek, omgevingshinder, contractvorm en interculturele samenwerking.
Expliciete besluitvorming
Gezien de verschillende belangen en gezichtspunten van de stakeholders en de opdrachtgevers is het wenselijk expliciete en transparante besluiten te kunnen nemen. How2SE heeft hiertoe de methodiek van ontwerpbesluiten geïntroduceerd en besluitvorming in het projectmanagement verankerd.
Samenwerking tussen culturen stimuleren
De Vlaamse aanpak legt veel nadruk op de inhoud van het project. De Nederlandse aanpak is vooral gericht op procesbeheersing. How2SE stimuleert het samenbrengen van beide visies en culturen door het opzetten van expertteams en door het creëren van wederzijds begrip.
Integraliteit borgen
Bij een groot project als de Nieuwe Sluis Terneuzen is het belangrijk dat alle betrokkenen dezelfde uitgangspunten hanteren en dat het integrale systeem blijft voldoen aan de doelstellingen. How2SE neemt het RAM-management voor zijn rekening en zorgt ervoor dat alle beslissingen traceerbaar zijn naar de projectdoelstellingen.
Informatie traceerbaar maken
Om te borgen dat de belangen van alle stakeholders adequaat behartigd worden moet de relatie tussen klant- en systeemeisen steeds inzichtelijk blijven. How2SE heeft hiertoe een simpel datamodel met verankering van ontwerpbesluiten geïmplementeerd in de werkwijze en de Relatics-omgeving. Deze transparantie en traceerbaarheid heeft haar nut al bewezen bij de migratie naar het eisenbeheerprogramma GRIP van Rijkswaterstaat.